Foto: Wingårdhs arkitekter/NSVA
Foto: Wingårdhs arkitekter/NSVA
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Sundets pärla får nytt jätte-landmärke

Uppdraget går till NCC


HELSINGBORG. Om fyra år väntas Helsingborgs nya landmärke stå klart. Det blir NCC som får uppdraget att bygga NSVA:s nya vattentorn intill Österleden i höjd med Filbornavägen.

Det var fyra entreprenörer som lade anbud, och slutligen var det alltså NCC som valdes som samarbetspartner.

– NCC hade bäst organisation och samverkansstrategi. Entreprenaden kommer att ske i en så kallad samverkansentreprenad, vilket innebär att NSVA och NCC kommer att arbeta tillsammans som en organisation i allt som rör vattentornsprojektet. Syftet med den här typen av entreprenad är att få in tidig byggkompetens i projekteringen, att samla NSVAs och NCCs kompetens i en projektorganisation. På detta vis får vi en bättre och mer kostnadseffektiv teknisk lösning, säger Jonas Malmgren, projektledare på NSVA, i ett pressmeddelande.

Det nya vatttentornet behövs för att säkra den framtida vattendistributionen. Det kommer att bli 40 meter högt och ha formen av en ring med 90 meters diameter.

"Vattnet kommer att strömma genom ringen, på detta sätt skapas en bra omsättning av vattenvolymen. Utformningen av tornet är unik och storslagen, men på samma gång enkel och robust, helt i ljus betong", beskriver NSVA den kommande skapelsen i pressutskicket.

Planen är att börja bygga i oktober i år, men byggnation på höjden lär ske först med start i maj 2018.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna ha invigning av vattentornet i februari 2020, säger Jonas Malmgren.

Det är Wingårdhs arkitekter som tagit fram förslaget.

 

 


Publicerad: 07. januari 2017 05:00
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu